Masinile de productie pentru turnarea, taierea si ridicarea elementelor din beton precomprimat trebuie sa fie folosite in combinatie cu alte echipamente auxiliare și statii fixe.

Nordimpianti poate oferi consiliere clientilor cu privire la cea mai buna alegere in materie de statii auxiliare dintr-o lista de furnizori specializati si de incredere.

Statie de beton

Statia de beton trebuie sa fie capabila de a produce in mod constant beton de inalta calitate, necesar pentru manufacturarea elementelor prefabricate.

Statia trebuie sa garanteze mereu ca sunt utilizate cantitatile corecte de agregate si sa aiba o capacitate de amestecare eficienta pentru a obtine un amestec omogen din beton in conditiile unei umeditati constante stricte.

Controlul umiditatii betonului se realizeaza folosind sonde speciale montate in ambele buncare de agregate si direct pe partea inferioara a aparatului de amestecat. Fiind un sistem de management eficient, acesta controleaza cantitatea de apa adaugata la ciclul de amestecare in funcție de apa continuta in agregate.

Configuratia statiei de beton poate fi orizontala sau verticala.

Statia orizontala este, cu siguranta, cea mai populara si cea mai usoara de asamblat. Agregatele sunt depozitate in buncare orizontale modulare, pozitionate sub podea sau in cadrul propriei structuri superioare cu o banda transportoare de incarcare adecvata.

Statia de beton verticala a fost conceputa pentru a obtine o productie de beton pe scara larga, in combinatie cu reducerea emisiilor de zgomot si praf. O statie verticala impune totusi faptul ca agragatele sa fie ridicate in pozitie insa, ulterior, intregul proces are loc intr-un mediu inchis, prin curgere libera, cu avantaje evidente in ceea ce priveste economiile de energie, uzura componentelor si nivelul de zgomot, care este mentinut la un nivel minim.

Solutia verticala, de asemenea, reprezinta cea mai buna utilizare a zonei centrale pentru pozitionarea statiei in situatii in care exista constrangeri in legatura cu spatiul disponibil.

In ambele cazuri, caracteristicile de baza necesare pentru statia de beton sunt:

 • Capacitate: 20 m³/h
 • de agregate: 4
 • de silozuri de ciment: 2
 • Productie de beton: 1,5-2 m³
 • Inaltimea de la care are loc descarcarea betonului: aproximativ 2.5 m in cazul distributiei manuale cu bena atasata la macara; aproximativ 5 m in cazul distributiei betonului cu bena aeriana.

 

Recomandarea noastra este ca statia de beton sa fie in masura sa memoreze cel putin 3 programe automate, precum si sa execute toate etapele manual. In cazul in care nu exista nici un sistem automat de distributie a betonului, cea mai buna pozitionare a statiei de beton fata de uzina de producție este la jumatatea celui mai lung site.

Statie de intarire a betonului

Timpul de intarire a betonului este un factor care afecteaza exploatarea si productivitatea statiei de productie.

Accelerarea timpului de intarire a betonului prin utilizarea unui sistem de incalzire este o metoda bine cunoscuta pentru a atinge rezistenta betonului dorita in decurs de cateva ore, permitand apoi bancului de a fi reutilizat pentru a avea mai mult de doar un ciclu de productie pe zi.

Instalatia de incalzire poate fi montata intr-un container ISO sau intr-o camera de containere construita pe site.

Alegerea montarii instalatiei de incalzire intr-un container presupune faptul ca nu mai este nevoie de constructii civile suplimentare si ca toate componentele pot fi pre-asamblate in același recipient pentru o instalare usoara si rapida.

In etapa de intarire a elementelor, acestea trebuie sa fie acoperite cu o folie izolatoare pentru retinerea caldurii, dar si pentru a opri uscarea prea rapida a betonului.

Exemplu de ciclu termic la care ar trebui sa fie supuse elementele de uscare:

 • Perioada de incalzire: 1 ora
 • Incalzire: 4-8 ore

Racire: 1-2 ore

Sistem de tratare al apei

Toate apele uzate generate in procesul de productie al elementelor de beton pot fi recuperate si reutilizate in ciclul de productie.

Inainte de a fi refolosita, apa trebuie sa fie tratata chimic pentru a-i restabili pH-ul la valori acceptabile.

Orice corpuri solide, cum ar fi betonul si piatra, pot fi separate si canalizate intr-o masina speciala pentru eliminarea deseurilor.

Statii electrice

Sistemul electric trebuie sa fie proiectat pentru cerintele maxime de incarcare ale statiei si sa aiba sufiecienta stabilizare a tensiunii, pentru a preveni deteriorarea echipamentelor electronice, cum ar fi PLC-urile, invertoarele, etc., instalate pe mașinile de producție.

Statia electrica trebuie sa aiba o capacitate de cel putin 200/250 kVA si trebuie sa fie instalata in conformitate cu legile aplicabile in vigoare.

Alimentarea catre masini poate fi furnizata in doua moduri: a sliding power point (blindo trolley) sau cu un cablu de alimentare pe tambur montat pe masinile de productie.

Cu sursa de blindo trolley puterea trebuie evaluata la 150 kVA, iar liniile trebuie sa fie pozitionate pe ambele parti ale uzinei pentru a evita interferentele intre caruciorul de alimentare si masinile de producție de-a lungul bancurilor de producție. Acest fapt ofera o solutie practica si eficienta, deoarece se pot alimenta simultan mai multe masini.

Un tambur de alimentare are o sursa de putere nominala corespunzatoare si alimenteaza masina atunci cand se deplaseaza de-a lungul bancului, desfasurandu-se in cablu.

Stalpi de alimentare la care este conectat cablul de alimentare al masinii trebuie instalate la capatul bancului, unde se termina manufacturarea produsului.

Statie de apa

Apa corespunzatoare pentru prepararea betonului trebuie sa fie curata si fara impuritati chimice si naturale provenite din drenarea deseurilor industriale.

Ar trebui sa fie capabila de a livra 200 de litri pe minut la statia de amestecare, iar consumul zilnic sa fie calculat in jur de 8 000-10 000 litri.

Statia de apa este formata din:

Un bazin cu cel putin doua pompe de vid;

O autoclava cu capacitate de aproximativ 2000 l – 6 atm.

Conducta cu care alimenteaza masina de amestecat betonul la unitatea de incalzire cu abur on-site, precum si la diversele ace de trasare in uzina de productie.

In zona de spalare se recomanda utilizarea unei masini de inalta presiune pentru spalarea echipamentului, prevazuta cu o duza care poate genera un jet puternic de 150-200 kg/cm² de apa.

Statie de aer comprimat

Este intotdeauna util sa existe aer comprimat in uzina pentru curatarea si intretinerea echipamentului, precum si pentru taierea betonului umed cu ajutorul aerului comprimat, in caz de necesitate.

Caracteristicile statiei de aer comprimat sunt:

 • Volumul aerului de admisie: 1.750 l/min.
 • Capacitate rezervor: 1000 l

Reglarea presiunii: 8-10.5 bari

Laborator de testare

Calitatea betonului este extrem de importanta pentru calitatea produsului finit, precum și pentru buna functionare a utilajelor de producție. Un laborator de testare pe site este foarte util, avand scopul de a verifica calitatea materiilor prime, a cimentului si a produsul finit.

Utilajele si echipamentele disponibile sunt:

 • masini pentru testarea compresiei și flexibilitatii betonului;
 • masina universala pentru testarea barelor de otel si fier;
 • masini si echipamente pentru testarea agregatelor;
 • masini si echipamente pentru testarea betonului proaspat;

masini si echipamente pentru testarea cimenturilor;

Poduri rulante monogrinda

Exista mai multe etape de lucru efectuate in uzina de productie in cadrul carora utilizarea unuia sau a mai multor poduri rulante mobile este indispensabila, in funcție de modul in care este organizata productia.

Podul rulant este absolut necesar pentru urmatoarele activitati:

 • Transportul diferitelor utilaje din zona de spalare la bancurile de productie si vice-versa;
 • Transportul masinilor de la un banc de productie la altul;
 • Transportul betonului de la statia de beton la masina de turnare prin intermediul unor bene de 1-2 m3 (in cazul in care nu exista un sistem automat de transport din beton);
 • Ridicarea si transportarea elementelor finite din bancurile de productie prin intermediul dispozitivului de ridicare cu cleme;
 • Descarcarea bobinelor de sarma din otel din camioane si incarcarea acestora pe masinile de depanat.

La ridicarea elementelor de pe o anumita lungime se recomanda utilizarea unui pod rulant echipat cu 2 carlige de ridicare pentru a obtine un echilibru corect, cu scopul de a transporta elementele convenabil si in siguranta.

Date tehnice:

 • Pod rulant cu grinda dubla
 • Capacitate de ridicare: 100 kN
 • Capacitate de ridicare: 100 kN + 100 kN (solutie pentru carlig dublu de ridicare)
 • Inaltime sub carlig: 5-10 m;
 • Viteza de ridicare redusa: 0,5 m/min;
 • Viteza de ridicare rapida: 6 m/min;
 • Slow traversal trolley speed: 5 m/min;
 • Fast traversal trolley speed: 20 m/min;
 • Viteza redusa de alunecare a podului rulant: 20 m/min
 • Viteza rapida de alunecare a podului rulant: 40 m/min;

In cazurile in care podul rulant este folosit pentru furnizarea betonului la masinile de turnare de-a lungul bancurilor de productie, se recomanda o viteza de nu mai putin de 80 m/min a podului rulant, pentru a reduce timpul transportarii.

De asemenea, se recomanda utilizarea comenzii de la distanta, ca o alternativa a panourilor traditionale fixe cu butoane de comanda si cablu electric.

Stivuitoare

Stivuitoarele sunt folosite pentru a muta elementele in zona de depozitare si pentru incarcarea camioanelor.

Date tehnice:

 • Capacitatea de incarcatura utila in funcție de tipul de produs fabricat: 4000/15 000 kg.
 • Motor: diesel sau GPL;
 • Capacitatea de ridicare in inaltime: 4-6 m;

Stivuitorul trebuie sa fie pregatit cu support plate forks care pot fi deplasate lateral, iar in cazul in care acestea sunt utilizate pentru ridicarea elementelor mari, furcile trebuie sa aiba si capacitatea de a se largi si adapta lungimii elementului.