NORDIMPIANTI utilizeaza experienta sa indelungata si multilaterala in industrie pentru a furniza cele mai bune si detaliate scheme de proiectare pentru toate tipurile de statii de productie, inclusiv cele care produc fasii din beton cu goluri, grinzi cu sectiune T si spalieri pentru vii, luand in considerare toate conditiile de producție si cerintele tehnice.

Vedeti tipuri de statii

Statia standard de productie incorporeaza un banc de turnare fie din beton sau otel, in dependenta de produsul fabricat.

Bancurile cu lungimi de la 80 m la 150 m sunt fixe, in timp ce masinile de productie se deplaseaza deasupra lor.

Numarul de bancuri de turnare poate fi decis conform cererii curente de productie, insa poate fi cu usurinta modificat sau marit, luand in considerare orice viitoare extindere, in functie de spatiul disponibil.

NORDIMPIANTI a proiectat si a furnizat mai mult de 200 de statii in intreaga lume.

Statiile Carusel sunt caracterizate de masini de turnare si de taiere fixe, in timp ce bancurile de productie se deplaseaza sub ele pe un carusel.

Uzina este impartita in doua zone, una pentru productie si a doua pentru intarirea produsului. Masinile de taiere si turnare sunt pozitionate in centru. Bancurile duble de turnare, fiecare de 150 m lungime, sunt autoreactive si nu necesita structuri de sprijin sau suport.

Cu acest anumit tip de statie se pot produce pana la 3600 m2 de fasii din beton cu goluri sau 27000 m de grinzi cu sectiune T pe zi, cu minim de personal.

Conceputa pentru a taia elemente mari de pana la 1 m inaltime, aceasta statie incorporeaza doua capuri de taiere, unul care taie din partea inferioara si celalalt care taie din cea superioara, ambele fiind echipate cu lame de 1100 mm.

In acest fel se pot taia elemente inalte cu lame standard.

Site

Zona ideala pentru o unitate de productie de acest tip trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

Arie a suprafetei: Avand in vedere o viitoare expansiune se recomanda o suprafata cuprinsa intre 20 000 si 40 000 de m2.

Locatie: Sa fie amplasata in centrul regiunii in care se doreste operarea, pentru a limita la maxim costurile de transport ale produsului finit. Ar trebui sa fie in afara perimetrului urban pentru a avea destul spatiu in cazul unei expansiuni si sa nu fie limitata de extinderea altor fabrici.

Amplasarea terenului: La un nivel cu suficient drenaj de apa.

Suprafata terenului: Foarte tare, constand dintr-un material adecvat groapei de gunoi (landfill), care a fost rulat si compactat. Acest lucru este foarte important pentru circulatia camioanelor grele si incarcate si a stivuitoarelor.

Zona de depozitare

Zona de depozitare ar trebui sa fie suficient de mare pentru a pastra productia de cel putin 3 luni (aproximativ 30 000 m2 de produs), iar zonele individuale de depozitare sa fie separate de drumuri de acces la mai putin de 3 m latime, pentru a permite transportul usor si simplu al produsului din si in zona. Teancul de produse trebuie sa fie alineat cu acuratate si nu trebuie sa depaseasca 3 m in inaltime.

Fiecare element este stivuit si separat de distantiere de lemn, cu dimensiuni optime, pentru a permite stivuitorului sa ajunga la franghiile de ridicare. Pentru a evita craparea elementelor, distantierii trebuie pozitionati intr-o aliniere perfecta, unul peste altul intre elemente, iar pozitia lor trebuie calculata si notata in programul de productie si ridicare a fasiilor.

O buna practica este etichetarea sau marcarea fiecarui teanc de elemente cu urmatoarele informatii: data fabricatiei, dimensiunile produsului, numele producatorului.

Uzina

Dimensiunea uzinei in care sunt construite bancurile depinde de mai multi factori, insa in primul si primul rand, de capacitatea de productie necesara. Acest lucru va determina numarul de bancuri de productie necesar pentru a atinge normele zilei.

In cazul in care nu exista constrangeri de spatiu, uzina pentru elemente din beton precomprimat va avea in mod tipic urmatoarele caracteristici:

Lungime: 200 m.

Latimea interioara: 18-24 m.

Inaltimea minima: 7 m.

Suprafata: aproximativ 4000 m2.

Daca uzina preexistenta nu se poate incadra in parametrii de mai sus, sistemul sau poate fi totusi adaptat pentru a maximiza eficienta acesteia. The pillars trebuie amplasati la intervale de 6-10 m si trebuie sa aiba un raft capabil sa suporte deasupra sa o macara mobila cu o capacitate minima de ridicare de 8-10 tone.

Zidurile si acoperisul pot fi facute din cele mai economice materialele disponibile.

In cazul in care proiectul este planificat in mod corespunzator, fabrica poate fi construita aproape in intregime din elementele prefabricate, produse de instalatia de productie in sine.

In cadrul zonei de productiei, precum si a bancurilor de productie ar trebui sa existe, de asemenea:

  • zona de parcare pentru masinile care nu sunt in uz
  • zona de spalare si intretinere
  • zona de depozitare pentru bobine de sarma
Bancuri de productie

Bancurile de productie pot fi confectionate din beton, turnate direct pe podeaua halei de productie sau facute in dulgherii de otel.

Tipul bancului de productie ales depinde de tipul produsului fabricat.

Bancurile de productie din beton sunt utilizate, in principal, atunci cand suprafata elementului in contact cu bancul nu are nevoie de un finisaj mare, de exemplu, in cazul stalpierilor, grinzilor cu sectiune T sau buiandrugilor. Cu toate acestea, bancurile de productie din otel sunt utilizate atunci cand suprafata elementului in contact cu bancul trebuie sa aiba o finisare ingrijita, cum ar fi in cazul producerii de fasii din beton cu goluri sau oricaror alte tipuri de fasii.

In ambele cazuri, bancurile de productie reprezinta un factor vital pentru a obtine elemente de buna calitate si anume din acest motiv, acestea necesita o grija si o precizie suprema la fabricare.

Bancuri de productie din beton:

O instalatie tipica consta din 9-12 bancuri de productie de aproximativ 120-150 m in lungime, cu un ecartament de cale ferata de 1,45 m.

Numarul bancurilor de productie: Cu 9 bancuri disponibile, este posibila fabricarea a 4-5 bancuri de productie pe zi, chiar si fara ajutorul intaririi termice suplimentare, in dependenta de climatul local. Un avantaj major este posibilitatea de a alterna productia diferitor elemente fara piedici si obstacole.

Lungimea bancului de productie: Lungimea ideala a bancului de productie este de 120-150 m. Aceasta lungime asigura cea mai eficienta distanta pentru tensionarea sarmei de otel si este cea mai potrivita pentru toate etapele de fabricare. Cu toate acestea, lungimea bancului de productie poate ajunge la 250 de m sau mai mult.

Latimea bancului de productie: Latimea standard este de 1.45 m si deriva din necesitatea de a produce fasii standardizate, de 1200 mm latime si multiple mai mici.

Atunci cand sunt produse elemente mai mici, cum ar fi grinzile cu sectiune T intors pentru podele si spalieri pentru vii, capacitatea de productie este pe atat de mare pe cat poate incapea in latimea bancului de productie.

Exemplu: poate fi produs un numar de 10 grinzi cu sectiune T intors, fiecare cu latimea de 120 mm

Acest lucru inseamna ca 10 grinzi cu sectiune T x 150 m x 5 serii pe zi = 6 000 m de producție de grinzi cu sectiune T/zi.

Bancurile de productie sunt fabricate din beton si sunt delimitate la margini cu sine pe care toate utilajele si echipamentele functioneaza pe durata diverselor etape de productie. Marginile bancurilor sunt cu 12 mm mai joase decat partea de sus a sinelor.

Suprafata bancurilor de productie este pusa la pamant si netezita cu o masina speciala de lustruit, echipata cu un instrument diamantat.

Bancuri de turnare din otel: O instalatie tipica consta din 4-6 paturi de productie de aproximativ 120-150 m lungime, cu un ecartament de cale ferata de 1,45 m.

Numarul bancurilor de productie: Cu 6 bancuri disponibile, este posibila fabricarea a 2-3 bancuri de productie pe zi, chiar si fara intarire termica suplimentara, in dependenta de climatul local. In cazul in care sunt necesare rate de productie mai mari, este posibil sa se produca 5-6 bancuri de productie pe zi, cu intarire termica suplimentara si cu o planificare corecta a etapelor de lucru.

Lungimea bancului de productie: Lungimea ideala a bancului de productie este de 120-150 m. Aceasta lungime asigura cea mai eficienta distanta pentru tensionarea sarmei de otel si este cea mai potrivita pentru toate etapele de fabricare. Cu toate acestea, lungimea bancului de productie poate ajunge la 250 de m sau mai mult.

Latimea bancului de productie: Latimea standard este de 1.45 m si deriva din necesitatea de a produce fasii standardizate, de 1200 mm latime si multiple mai mici.

Bancul este compus din doua profile “C” care ruleaza longitudional pe fiecare parte, conectate la grinzi IPE pentru rigiditate. Podeaua bancului de productie este fabricata din otel de inalta calitate. Sinele de rulare sunt separate de marginile laterale, astfel incat se creeaza un spatiu intre sine si elementul produs, util in timpul fazei de taiere pentru izolarea si drenarea apei de racire.

In cazul in care sunt necesare conducte de incalzire, acestea pot fi instalate sub banc pentru intarirea elementului. Bancul de productie este fixat in centru cu elemente de prindere laterale, care permit extinderea bancului in timpul fazei de intarire termica.

Atat bancurile din beton, cat si cele din otel au un plan inclinat pentru a permite drenarea naturala a apei de racire utilizata in faza de taiere a elementelor.

Lucrari de constructii civile – Pile din beton

In general, lucrarile civile nu sunt foarte complexe, iar schitele detaliate sunt furnizate de Nordimpianti.

Pilele din beton sunt plasate la capul bancurilor de productie si au rolul de a reactiona impotriva fortei sarmelor de pretensionare.

Pilele pot fi proiectate in mai multe moduri. Cea mai frecventa metoda se bazeaza doar pe greutatea acestora si, prin urmare, pilele sunt proiectate in mod corespunzator pentru a transporta sarcina statica. Alternativ, daca podeaua halei de productie este consolidata in mod corespunzator, aceasta poate fi, de asemenea, luata in considerare pe langa greutatea pilelor.

La proiectarea si construirea pilelor este indicata dimensionarea lor pentru incarcarea maxima preconizata pe viitor.

Nordimpianti recomanda ca pilele sa fie proiectate sa reziste la o forta de tractiune de 400 de tone pe banc, suficienta pentru a produce elemente cu o inaltime de 1 m si 22 m sau mai mult.